Élesztő nélküli kovászos kenyér

Termék: Vadkovászos Kenyér

Megújult Vadkovászos Termékcsaládunk!

Új vadkovászos termékcsaládunk különlegessége, hogy karakteresebb és egyedi ízprofillal rendelkezik, ami lassú erjesztéssel van elérve. Ezenkívül az olasz sütési kultúrát követve Dél-Tiroli anyaélesztből készítjük kovászos termékeinket, mely utánozhatatlan illat- és ízélményeket biztosít az enyhén aromás kovász miatt.

Megújult vadkovászos termékeink új anyaélesztője miatt, egy enyhén aromás, különösen erős búzakovász megtestesítője.  A kíméletes szárítási folyamat összetéveszthetetlen karaktert ad a pékárunak és a sima tészta lenyűgöző sütőrugót fejleszt. Nyitott pórusú morzsaszerkezete van, amely gyengéd, könnyed és olvadó ízt nyújt. Az aroma és ízárnyalatok utánozhatatlan skálája a lassú és különleges fermentációs folyamattal lehet elérni.

Folyamatosan bővülő vadkovászos termékcsalád

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, hosszú kísérletek eredményeként megalkottuk új kenyerünket, melyet majd több is követ. Ez az első ilyen termékünk, melynek összetételét az inspirálta, hogy egyre több emésztési probléma, ételérzékenység alakult ki különböző összetevők és alapanyagok iránt.

A kovászolás egy varázslatos fermentációs folyamat és nélkülözhetetlen ahhoz, hogy elkészítsük a legtáplálóbb és legfinomabb kenyeret. A kovászos kenyérnek sokkal jobb az íze és a szervezet számára is összehasonlíthatatlanul hasznosabb, mert a kovászban vadélesztők és tejsav baktériumok segítenek lebontani a lisztet. Ezáltal a kenyér könnyebben emészthető és magasabb a tápértéke.

A titok abban rejlik, hogy milyen lisztet választunk és milyen anyakovászt használunk. A tésztát miként kelesztjük és mindezeket hogyan kombináljuk. Ezt a kenyeret úgy álmodtuk meg, hogy az anyakovászt teljes őrlésű liszt és alakor felhasználásával készítettük pontosan azért, hogy íze, állaga, emészthetősége és tápanyagtartalma kiváló minőségű legyen. Kínálatunkban hamarosan megjelenik hasonló termék más összetétellel, figyelje hirdetéseinket és kérdezze munkatársainkat szaküzleteinkben.

Kovász Jelentése: a közvetett tésztakészítési eljárás során alkalmazott előtészta, amelyet a feldolgozandó liszt egy részéből, élesztőből és vízből készítenek, majd érlelnek.

A kovász főtömegében lisztet és vizet tartalmazó anyag,amelynek mikroorganizmusai (tejsavbaktériumok, élesztőkstb.) aktív állapotban vannak, a savanyodás és erjedés bennefolyamatosan zajlik, a mikroorganizmusok élettevékenységenincs és korábban sem volt megszakítva.A megfelelő hőmérséklet, érési idő, konzisztencia stb. segítségével a mikroorganizmusok szaporodását és anyagcseréjét módosítani lehet.

A Kovászolás Céljai:

  • Megfelelő íz és aromaanyagok kialakítása
  • az élesztő elszaporítása (élesztő takarékosság)
  • az élesztő hozzászoktatása a lisztes környezethez
  • kellő savtartalom biztosítása (íz hatás elérése, nyúlósodás elleni védelem)
  • Fehérjék duzzadásának elősegítése
  • a különböző lisztek minőségi eltéréseinek kiegyenlítésére (különbségek csökkentésére)
  • a dagasztástól kezdve az átfutási idő rövidül
  • a késztermék minősége- íz, illat, aroma, bélzetrugalmasság, héjszerkezet stb.- kedvezőbb, mint a közvetlen eljárásnál

Felhasználásának célja az élesztő és a tejsavbaktériumok elszaporítása, szén-dioxid-gáz képzése, valamint jellemző savak, íz és aromák kialakítása.

Forrás: https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/2/75/71000/Badakné
%20dr%20Kerti%20Katalin%20A%20kovász_BKK.pdf

Vadkovászos kenyereink szaküzleteinkben és a Zöld Hangyában kaphatók (Keszthelyen, Hévízen és Gyenesdiáson)

Termékünk durumliszt és teljes kiörlésű liszt felhasználásával is készül

 

Vadkovászos Termékeink